SUP wetgeving: toekomst van koffie drinken op kantoor

Dag wegwerpbekertjes – hallo herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 zal in Nederland een verbod gelden op eenmalige wegwerpproducten voor gebruik ter plekke. Bovendien is er een vereiste om herbruikbare alternatieven aan te bieden en een verbod op het kosteloos verstrekken van plastic to-go verpakkingen.

Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics (zoals ballonnen, maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, en bestek). De richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in zee (plastic soep) te verminderen.

Een impactvolle maatregel is de verplichting tot het betalen van een vergoeding voor de kosten die publieke gebiedsbeheerders maken bij het opruimen van deze SUP-verpakkingen aanwezig in het Nederlandse zwerfafval. Voor drinkbekers en een deel van de vormvaste voedselverpakkingen zijn er concrete reductiemaatregelen opgesteld die het gebruik moeten ontmoedigen.

Retulp travel-cup koffie duurzaam
Retulp travel-cup koffie onderweg

Duurzame bekerkeuze voor bedrijven

Ondernemingen kunnen voor lokaal gebruik nog steeds kiezen voor wegwerpbekers, mits ze 75-90% ervan inzamelen voor hoogwaardige recycling. Voor to-go consumpties is het simpelweg voldoende om klanten aan te moedigen hun eigen herbruikbare beker mee te nemen, in lijn met het ‘Bring Your Own’-principe. Onderzoek toont aan dat Nederlanders de traditionele wegwerpbekers achter zich laten en met enthousiasme kiezen voor duurzaamheid. Retulp is trots om een prachtige reeks van herbruikbare bekers en mokken aan te bieden aan gemeentes, kantoren, scholen, horecagelegenheden en evenementen.

Kantoortransformatie: Van wegwerp naar herbruikbaar

Diverse kantoren hebben de sprong naar herbruikbare koffiebekers al gemaakt, en het enthousiasme is groot. Neem bijvoorbeeld Heineken: zij besparen jaarlijks op een enkel kantoor al 115.000 bekers. Dit resulteert in zowel een kostenbesparing van €4.000 als een vermindering van hun CO2-voetafdruk. Ook zorgorganisatie Topaz maakte hun duurzame overstap: van 12.000 eenmalige bekers per maand naar helemaal geen. En bij de Raad van State? Dankzij Retulp hebben zij gepersonaliseerde Tumblers die niet alleen stijlvol zijn, maar ook wegwerpplastic verminderen.

Veelgestelde vragen over de nieuwe wetgeving

  • Wat betekenen ‘plasticvrije’ keurmerken? Veel ogenschijnlijk kartonnen bekers/bakjes hebben toch kunststof elementen. Zelfs die met een ‘plasticvrij’ label kunnen kunststof bevatten. Een keurmerk garandeert dus niet altijd naleving van de regelgeving.
  • En bioplastic producten? Bekers en bakjes van bioplastic vallen ook onder de nieuwe wet. Deze materialen zijn vaak schadelijk voor het milieu wanneer ze als zwerfafval eindigen.
  • Kan ik borg voor herbruikbare bekers/bakjes vragen? Ja, om te zorgen dat je herbruikbare items terugkrijgt, kan je een borg instellen. Er zijn ook locaties die een muntsysteem voor retourneren hanteren.
  • Is er een overgangsperiode voor het opgebruiken van huidige voorraden? Nee. Wegwerpbekers en -bakjes voor lokaal gebruik dienen voor 1 januari 2024 opgebruikt te zijn.
  • Ik heb ook afhaalopties. Hoe zit het daarmee? Bij afhalen op locatie gelden de lokale consumptieregels. Echter, voor items die bedoeld zijn voor consumptie elders, mag je geen gratis wegwerpbekers of -bakjes meer verstrekken. De klant moet ook een herbruikbare optie of een zelf meegebrachte container kunnen kiezen.
Coffeemachine Retulp - kantoor herbruikbare thermosbeker SUP wetgeving